ANA SAYFA ·   (0212) 236 57 93 ·   info@realegitim.com

Avustralya Sık Sorulan Sorular (SSS)

Avustralya ile merak ettiğiniz her soruya cevap veriyoruz. Çünkü biz bu işin uzmanıyız…

1-Avustralya’da dil eğitimi almak istiyorum. Dil eğitimime ne zaman başlayabilirim?

Cevap: Avustralya’da dil eğitimi alabileceğiniz özel dil okulları, üniversiteler, enstitüler ve kolejler bulunmaktadır. Avustralya’da her üniversite, enstitü ve kolej hazırlık bölümleri dil eğitim programları sunmaktadır.  Çoğu dil okulunun hemen her pazartesi başlayan sınıfları vardır ancak üniversite ve enstitüler ayda bir başlamaktadır.

Özel amaçlı İngilizce eğitimi programları (İşletme İngilizcesi, İngilizce+staj, Hukuk İngilizcesi, Sınav Hazırlık Kursları vb) için her pazartesi başlangıç olmayabilir.

2-Hangi dil okulunu seçmeliyim? Özel dil okulları ile üniversitelerin İngilizce eğitimi arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Cevap: Özel Dil Okulları genellikle sadece dil eğitimi  üzerine hizmet  vermektedirler ancak bazıları İngilizceye ek olarak sertifika ve diploma  programları da sunarlar. Özel dil okulları hemen hemen her amaca yönelik dil eğitimi vermektedirler.  Genel İngilizce Kursları, Akademik İngilizce Kursları, Sınava Hazırlık Kursları, İş İngilizcesi Kursları, Yaz Okulu Programları,  vb.. verirler. Özel dil okulları genellikle şehir merkezlerindeki binaların bir yada birden fazla katında eğitim verirler  ancak bazı dil okulları üniversite kampuslerinde   eğitim verirler. Özel Dil Okullarının pek çoğu kampüste eğitim vermediği için yurt konaklama imkânı sunmazlar. Özel Dil okulları genellikle aile yanı konaklama hizmeti verirler. Fakat aile yanı konaklamanın yanı sıra yurt konaklaması sunan özel dil okulları da bulunmaktadır.

Üniversite Dil Eğitim programları genellikle dil eğitimi sonrasında aynı okulda ya da başka bir üniversitede lisans ya da lisansüstü eğitim planlayan öğrenciler tarafından tercih edilir. Dolayısıyla Üniversite Dil Eğitimi programlarının çoğunlukla yüksek eğitim planlayan öğrencilere yönelik akademik İngilizce verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Üniversite Dil Programları yurt, aile yanı ve hostel seçenekleri sunarlar. Üniversite dil eğitimi programları eğitimine yurtdışında devam edecek öğrencilere dil eğitimi süresince ülkeye, üniversite eğitim sistemine alışma ve kavrama şansı tanır.

Her iki durumda da özel dil okulları ya da üniversitelerin dil eğitimleri yetkili bakanlıklar, akreditasyon örgütleri tarafından onaylıdırlar. Avustralya’daki tüm okullar ACPET ve NEAS onaylıdır. Böylelikle alınacak eğitimin kalitesinde çok ciddi farklar bulunmamaktadır.

3-Ne kadar süre dil eğitimi almalıyım?

Cevap: İngilizce seviyenize ve de ulaşmak istediğiniz seviyeye göre süre değişmektedir.

Avustralya’da en fazla 50 haftalık bir İngilizce eğitimine kayıt olabilirsiniz. Bu da yeterli gelmezse 10 hafta daha uzatma hakkınız mevcuttur. Mevcut dil seviyenizin tespiti için REAL Eğitim ofislerinden yardım alabilirsiniz.

Ayrıca İngilizce eğitimlerinin ilk günü seviye tespit sınavı ile başlar. Öğrenciler yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı bir seviye tespit sınavına alınırlar. Bu sınavın sonucuna sınıfına yerleştirilir.

4-Avustralya’da İngilizce eğitimi maliyetleri ne kadar?

Cevap: Avustralya’da dil eğitimi maliyetleri okuldan okula değişmektedir. Öğrencinin gitmek istediği ülke, şehir, gitmek istediği kurs(genel ,akademik,sınav hazırlık vb),seçeceği program yoğunluğu(haftada 20, 25, 30 saat gibi), katılımcının konaklama tercihi (aile yanı, yurt,apartman, tek, çift kişilik oda, yarım yada tam pansiyon konaklama gibi) programının maliyetini belirleyecektir. Gitmek istediğiniz programın özelliklerini belirterek Real Eğitim ofislerinden size özel olarak yapılacak maliyet bilgisini alabilirsiniz.

5-Avustralya’da dil eğitimine gitmek için ne kadar önce başvurmalıyım?

Cevap: Avustralya’da dil eğitimine başlamak istediğiniz tarihten en geç 2,5 ay önce başvurmalısınız. Aksi takdirde konaklama organizasyonu ve vize işlemleri için geç kalabilirsiniz. Vize işlem süresi konsolosluğun işlem yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir.

6-Dil eğitim programı bitiminde sertifika alacak mıyım?

Cevap: Evet, Avustralya’da dil eğitimine devam eden katılımcılar dil eğitimleri süresi sonunda, üzerinde katılım süresinin ve ulaşılan seviyeyi belirten bir bitirme sertifikası almaktadır. Ancak bu sertifika başka okullara kabul için yeterli kabul edilmeyebilir ve IELTS sınav sonucu istenebilir.

7-Dil eğitimi alacağım sınıfın mevcudu ne olacak?

Cevap: Özel dil okullarında sınıf mevcutları 10-15 kişi arasında değişmektedir.

8-Avustralya’da 6 ay süreli dil eğitimine gideceğim.Bu süre bitiminde eğitim yeterli olmaz ise süreyi uzatabilir miyim?

Cevap: Bu her zaman mümkün olmayabilir. Eğer konsolosluk pasaportunuza 8534 kodunu basmamışsa bu mümkündür. Aksi takdirde Avustralya içinden vizenizi uzatmanız mümkün olmamaktadır.

Katılımcılar yurtdışında dil eğitimlerini uzatmak isterler ise okuldan alacakları yeni bir kabul belgesi ile vizelerini uzatabilirler. Avustralya’da Real Eğitim olarak ofisimiz bulunmaktadır ve öğrencilerin vize uzatımını ücretsiz yapmaktayız. Ayrıntılı bilgi için REAL EĞİTİM ofislerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

9-Dil eğitimine gideceğim okulda benden başka Türk öğrenci olacak mı?

Cevap: Avustralya’daki dil okullarında her milletten çok sayıda öğrenci bulunmaktadır ancak her okulun belirlediği bir kota bulunmaktadır. Sizden başka Türk öğrenci olabilir. Fakat bu sayı katılımcıların dil eğitimini etkileyecek sayılara ulaşmaz. Ayrıca dil eğitimi süresince aile yanı konaklamalarda aynı ülkeden iki öğrenci aynı aileye verilmez.

10-Avustralya’da dil eğitimi için yaş sınırlaması var mı? Yetişkinler için programlar var mı?

Cevap: Yurtdışında dil eğitimi için bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Fakat her program için belirlenmiş bir minimum yaş sınırı mevcuttur. Yetişkinlere özel İngilizce programları da mevcuttur. Size en uygun programın belirlenmesi için REAL EĞİTİM ofislerinden yardım alabilirsiniz.

11-Bu sene liseden mezun oldum. Yurtdışında üniversite okuyabilmem için YGS sınavına girmiş olma şartı aranıyor mu?

Cevap: Avustralya’daki üniversiteler genellikle başvuru aşamasında YGS sınavına girilmiş olmasını istemezler. Avustralya’daki üniversitelerin kabul aşamasında başvuru sahibini değerlendirmek üzere istediği başka şartlar mevcuttur.

12-Yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorum şartlar nelerdir?

Cevap: Avustralya’da lisans eğitimi alabilmek için en önemli şart lise mezunu olmaktır. Ayrıca üniversitelerin belirlemiş olduğu minimum lise mezuniyet ortalamaları vardır. Her üniversitenin kabul için şart koştuğu minimum ortalama birbirinden farklıdır. Avustralya’da lisansa doğrudan başlamak isteyen öğrencilerden istenen diğer en önemli şart İngilizce yeterliliklerini kanıtlamalarıdır. Aksi takdirde gerektiği kadar önce İngilizce eğitimi almaları gerekmektedir. Avustralya’da direkt lisans programına başlatmak için öğrencilerin en az IELTS sınavında 6 ve üzeri istemektedir. Master için ise en az 6,5 IELTS skoru şarttır.

13-Lise mezuniyet ortalamam iyi fakat İngilizcem yok yurtdışında eğitim alabilir miyim?

Cevap: Avustralya’da bir üniversiteye başlamak için akademik olarak şartları yerine getiren fakat dil seviyesi yetersiz öğrenciler devam edecekleri üniversitede ya da özel bir dil okulunda İngilizce hazırlık eğitimi alabilirler. Dil eğitimini tamamlayarak istenilen sınav skorlarını okula sunan öğrenci takip eden dönem üniversite eğitimine başlayabilir.

14-Şartlı kabul nedir?

Cevap: Avustralya’da lisans yada lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilerden istenilen IELTS sınavlar mevcuttur. Diğer tüm kriterleri uygun fakat istenilen sınavı almamış öğrencilere şartlı kabul verilebilir. Şartlı kabul alan öğrenci belirtilen sömestr başlangıcına kadar sınav sonucunu okula sunmak koşulu ile programa kabul edilir. Şartlı kabul birden fazla şart yerine getirilmemişse verilmez. Ayrıca Avustralya’daki her üniversitenin şartlı kabul vermediği unutulmamalıdır.

15-Avustralya’da üniversiteler ne zaman başlar?

Cevap: Avustralya’daki üniversitelerin başlangıç tarihleri farklılıklar göstermektedir. Ancak çoğu üniversitenin şubat ve temmuz başlangıcı bulunmaktadır. Bazı üniversiteler yılda 3 sömestr eğitim verirler ve kasım başlangıçları da bulunmaktadır. Üniversitelerle ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

16-Avustralya’da üniversite okuyabilmek için ne zaman başvurmalıyım?

Cevap: Avustralya’daki üniversiteler her başlangıç dönemi için bir son başvuru tarihi belirler. Başvuru sahiplerinin bu tarihe kadar başvurusunu sunması gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için REAL EĞİTİM ofislerini arayabilirsiniz.

17-Avustralya’da üniversite başvurusu için ne tür belgelere ihtiyacım var?

Cevap: Her üniversite diploma, IELTS sonucu ve transkript ile birlikte bazı ekstra dokümanlar isteyebilmektedir. Gitmek istediğiniz üniversiteyi bize bildirerek başvuru koşulları ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

18-Türkiye’de lisans okuyorum, eğitimime Avustralya’da devam etmek istiyorum. Okuduğum derslerden kredi nakli mümkün mü?

Cevap: Avustralya devleti, Türkiye’deki birçok üniversiteyi yasal olarak tanıdığı için, kredi transferi çoğu zaman mümkündür. Devam ettiğiniz program ile devam edeceğiniz program ne kadar uyumluysa o kadar fazla sayıda kredi saydırabilirsiniz.

19-IELTS nedir?

Cevap: Uluslar arası saygın bir İngilizce sınavıdır. Son yıllarda hızla popüler olmuştur.
Açılımı International English Language Testing System’dir.  İngilizce yeterlilik isteyen kurumlar bu sınavı kabul etmektedir. IELTS Türkiye’de;  İstanbul, Ankara, Adana ve  İzmir illerinde uygulanır fakat bu sınavın bütün başvuru işlemleri sadece British Council tarafından yürütülür. Türkiye’de IELTS’i kabul eden üniversite ve şirket sayısı ise gün geçtikçe artmaktadır.

20-Avustralya’daki üniversitelerin verdiği diplomalar Türkiye ya da dünyada geçerli midir?

Cevap: Avustralya’da bulunan tüm üniversiteler,  hem dünyaca hem de YÖK tarafından tanınmaktadır.

21-TAFE nedir? Kalitesi nasıldır?

Cevap: TAFE ‘nin açılımı ‘Technical and Further Education’ dır. Avustralya’daki teknik ve yüksek meslek okullarında verilen eğitim türüdür. Kolejlerin verdiği sertifika ve diploma programlarının genel adıdır aynı zamanda. TAFE’ler üniversite eşdeğeri öğretim kurumları değildir ve özel bir statüdedir. Avustralya’da hem özel hem devletin bir çok TAFE Kurumu bulunmaktadır. Eğitim kalitesi devlet tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir.

22-Avustralya’daki eğitim kurumlarından burs alınabilir mi?

Cevap:Avustralya’daki okullar burs koşullarını  genellikle kendileri belirlerler.Gitmek istediğiniz okulun web sitesinden burslarla ilgili bilgi alabilirsiniz. Ayrıca her bursun süresi ve koşulları farklıdır ve başvuru kriterleri dikkatle incelenmelidir. Gerekli kriterler sağlandığı takdirde burs süresini uzatmak mümkündür.

23-Avustralya’da hangi konaklama türünü tercih etmeliyim? Yurtta mı, aile yanında mı, yoksa evde mi kalmalıyım?

Cevap: Avustralya’da birçok konaklama alternatifi bulunmaktadır:

Yurt: Genelde üniversitelerde mevcuttur. Avustralyalı ve yabancı öğrencilerden oluşur. Farklı ortamlardan arkadaş çevresine sahip olma şansınız vardır.Yurt size çok eğlenceli bir sosyal çevre sağlayacaktır.
Aile Yanı: Bir çok öğrencinin ilk gidişte tercihi olan aile yanı konaklama, Avustralya’daki yaşam kültürüne kolay adapte olunması açısından oldukça önemlidir. Doğru aile yanında konaklamak öğrencinin yabancısı olduğu kültüre ve sosyal hayata uyumu açısından çok önemli olmakla birlikte dili öğrenme ve pratik anlamında da çok faydalıdır.
Ortak Ev Kiralama: Avustralya’da eğitim almaya giden öğrenciler isterlerse bizim organize ettiğimiz paylaşımlı evlerde kalabilirler.Yada önce aile yanında kalabilir ve sonrasında  belli bir adaptasyon sürecini tamamladıktan sonra sonra iyi anlaştıkları 2–3 arkadaşlarıyla karar verip birlikte ev tutma yoluna giderler. Yabancı kültürden kişilerle yapılan ev arkadaşlığı İngilizce pratik yapma şansını arttıracaktır.

24- Avustralya’da uluslararası öğrencilerin oturum izni almaları mümkün mü?

Cevap: Avustralya’da oturum izni belli koşullara bağlanmıştır. Bu şartları sağlayan herkes PR başvurusu yapabilir. Uluslar arası öğrenciler dil dışında 2 yıl eğitim aldıkları takdirde eğitimleri sonrasın 18 ay yasal çalışma iznine sahip olmaktadırlar. Öğrenciyken ise haftalık 20 saat çalışma izinleri bulunmaktadırlar.

25-Avustralya konusunda kime danışmalıyım?

Cevap: Avustralya konusunda uzman olan kurumumuz size gerekli her bilgiyi temin etmekle yükümlüdür. Eğer aklınıza takılan bir sorunuz var ise bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Öğrencimiz Brisbane deneyimlerini gelecek olan diğer arkadaşlarla paylaşıyor.

Brisbane müthiş, eğitim müthiş, ortam müthiş!! Herkesin hayatında bir kere bu deneyimi yaşaması gerekir. Gelmezseniz kesinlikle çok şey kaçıracaksınız. Hayatınızda yapmanız gereken 100 şeyden biri kesinlikle Avustralya’da eğitim almak olmalı. Ayrıca okul seçiminden, sıkıcı vize işlemlerimin takibine, uçak ve konaklama organizasyonumdan Avustralya’ya indiğim ilk andan itibaren benimle ilgilenen temsilcileriyle beni sürekli destekleyen ve Avustralya maceramın teşekkürü en çok hak eden mimarı Sema Hanım’a ve Real Eğitim’e teşekkürü bir borç bilirim.