Avustralya Hükümeti 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle Avustralya öğrenci vizesinde köklü değişikliklere gitmiştir. Yeni vize düzenlemeleriyle SSVF-Simplified Student Visa Framework yani Basitleştirilmiş Öğrenci Vizesi Sistemine geçilmiştir.
1 Temmuz itibariyle uygulamaya giren yeni vize sistemiyle, gerçek amacı eğitim almak olan öğrenciler, işlemlerini hızlı ve daha az bürokrasiyle sonuçlandırabileceklerdir.
1 Temmuz 2016 dan itibaren geçerli olan değişiklikler şunlardır:
- Tüm uluslararası öğrenciler alacakları eğitim türüne bakılmaksızın öğrenci vizesi subclass 500 vizesine başvuru yapacaklardır. Başvurulan eğitim türüne göre oluşturulmuş 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576 subclass vize tipleri ve SVF uygulaması kaldırılmıştır.
- Öğrenci velileri (student guardian) subclass 590 vize türüne başvuru yapacaklardır.
- Eğitim tipine bakılmaksızın tüm öğrenci vizesi başvuruları online yapılacaktır.
- Yeni sistemde öğrenciler artık COE ile vize başvurusu yapacaklardır. COE (confirmation of enrolment) okula ödeme yapıldıktan sonra okulun verdiği resmi kayıt belgesidir. Yani tüm okul ödemesi vize başvurusu öncesinde okula yapılmak zorundadır.
- Uzatılabilir vize şartı olan minimum 40 haftalık bir programa kayıt olma şartı kaldırılmıştır.. Öğrenciler artık istedikleri uzunlukta programa katılıp, Avustralya’da iken programlarını uzatabileceklerdir.
- Avustralya’da İngilizce dil eğitimi (ELICOS) alacak öğrencilerin ve öğrencilerin sponsorlarının (anne-baba, kardeş, vb) hesaplarında 3 ay para bekletme şartı kaldırılmıştır.
- Eğitim alınacak okula ve vatandaşı olunan ülkeye göre vize risk değerlendirmesi yapılacaktır. Buna göre öğrenciler Streamlined evidentiary requirements’a yada Regular evidentiary requirements’a göre belge hazırlayacaklardır. Streamlined evidentiary requirements’a tabi olan öğrencilerden minimum belge istenmektedir ve de finansal yeterlilik belgesi sunmak zorunlu değildir. Regular evidentiary requirements’a tabi olan öğrencilerden finansal yeterlilik belgeleri, İngilizce seviye belgesi ve başvuruyu destekleyici ek belgeler istenebilir.
Finansal Yeterlilik Şartları
1 Temmuz 2016 itibariyle, 12 ay için gösterilmesi gereken minumum yaşam masrafları aşağıdaki tutarlarda olmalıdır ( Regular evidentiary requirements şartıdır, streamlined olan öğrencilere uygulanmaz)
Öğrenci/veli:AUD19,830
Eş/ partner: AUD6,940
Çocuk: AUD2,970
Öğrenciler artık ekonomik durumlarını 2 farklı şekilde kanıtlayabilirler:
- Okul ödemelerini yaptıktan sonra yıllık yaşam masrafları için göstermeleri gereken 19.830 AUD’u sponsorlarının hesaplarında göstererek kanıtlayabilirler. Bu miktar kredi ile de gösterilebilir.
- Alternatif olarak; eğer gerekli miktar para hesapta gösterilemiyorsa; anne-babanın yıllık geliri resmi belgelerle kanıtlanarak finansal yeterlilik kanıtı olarak gösterilebilir. Bu durumda öğrencinin anne ve babasının gelirinin yıllık minimum 60 000AUD olduğu belgelenmelidir.
- 1 Temmuz itibariyle ELICOS (English Language Intensive Courses for Overseas Students) kursları için süre kısıtlaması kaldırılmıştır. Eski uygulamaya göre maksimum 50 hafta İngilizce eğitimi için başvuru yapılabiliyordu.
- Yeni uygulamayla öğrencilerin eşini ve /veya çocuğunu götürebilmesi için alması gerek minimum eğitim süresi uygulaması kaldırılmıştır. Eski uygulamaya göre minimum 50 hafta eğitim alan öğrenciler ailesini beraberinde götürebiliyordu.
- Öğrenciler Avustralya’da eğitim alırken program değiştirmek isterseler ya aynı seviyede ya da bir üst seviyedeki bir kursa kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Mevcut aldıkları eğitim programından daha alt bir programa geçiş yapamazlar.
- Gerçek öğrenciler eskiden olduğu gibi bir ya da birkaç eğitimi birleştirerek paket eğitim şeklinde alabilirler. Yeni SSVP vize sistemiyle eğitim kurumları resmi olarak partner eğitim kurumu uygulaması sona ermektedir, eğitim kurumları ticari olarak anlaştıkları tüm eğitim kurumlarıyla paket eğitim anlaşmasına girebilirler.
Yeni vize sisteminin Türkiye açısından değerlendirilmesi
1 Temmuz değişiklikleri, gerçek amacı göçmenlikten ziyade eğitim almak olan Türk öğrencileri olumlu şekilde etkileyecektir. Öncelikle birçok öğrencinin Avustralya’dan vazgeçmesine neden olan bankada 3 ay para bekletme şartının kaldırılması öğrencilerin Avustralya’ya olan ilgisini artıracaktır. Diğer önemli faktör, yeni vize sistemiyle ülke risk konumlandırması Türkiye açısından gayet olumludur. Türkiye’nin resmi olarak risk kategorisi açıklanmasa bile yaptığımız başvurularda gördüğümüz kadarıyla göç riski az ülke kategorisinde değerlendirilmektedir. Yani Türk öğrenciler vize başvurusu sırasında artık çok fazla belge sunmadan vize alabilmektedirler. Avustralya’nın eğitim süresince sunduğu haftada 20 saat yasal çalışma izninin de devam etmesi hem eğitim alıp hem de çalışmak isteyen öğrenciler için oldukça caziptir.